Camerabeveiliging: aan welke privacyregels moet je voldoen?
Camerabeveiliging: aan welke privacyregels moet je voldoen?
Bij het overwegen van beveiligingscamera’s op openbare locaties of bedrijfsterreinen, komen vanzelfsprekend vragen met betrekking tot privacy om de hoek kijken. Veel mensen weten niet precies wat de regels zijn en je wilt natuurlijk de privacy van je medewerkers, klanten én voorbijgangers respecteren. Wij begrijpen dat maar al te goed. In dit artikel leggen we je daarom in het kort de belangrijkste wettelijk vastgestelde privacyregels uit.
Wat is de AVG?
Bij het aanbrengen van camerabeveiliging krijg je te maken met de AVG, ofwel de Algemene Verordening Gegevensbescherming. De AVG behartigt de privacybelangen van iedereen die op de camerabeelden gezien zou kunnen worden en verplicht jou als organisatie om verantwoordelijk om te gaan met de persoonsgegevens van derden.
Camerabeveiliging is alleen toegestaan op openbare plekken
Om je medewerkers, klanten en spullen te beschermen, mag je camerabeveiliging enkel plaatsen in alle opengestelde ruimtes. Denk hierbij aan het parkeerterrein, de lobby van een gebouw of de hal. In privéruimtes, zoals toiletgebouwen en kantoren, mogen geen camera’s worden geplaatst.
De plicht tot informeren over aanwezige camerabeveiliging
Of je nu camerabeveiliging wilt plaatsen op een privéterrein zoals een sportveld of bouwplaats, of op een openbare locatie zoals een parkeerplaats of dorpsplein: je bent verplicht om iedereen op de hoogte te stellen van de camerabeveiliging. Dit geeft mensen de mogelijkheid om weg te blijven als ze er bezwaar tegen hebben gefilmd te worden. De makkelijkste en meest gebruikte manier om mensen op de hoogte te stellen van de aanwezigheid van camerabeveiliging, is door het ophangen van bordjes.
Iedereen mag de beelden inzien
Volgens de AVG mogen er camerabeelden worden gemaakt van een terrein, maar moet wel iedereen het recht hebben om deze beelden in te kunnen zien. Dit betekent uiteraard niet dat je zomaar alle beelden vrij hoeft te geven, maar wel dat je werknemers, klanten en voorbijgangers de mogelijkheid biedt om beelden in te zien waarop zij zichtbaar zijn. Tevens heeft iedereen het recht om bezwaar te maken tegen het gebruik van deze visuele beelden. Je moet in dat geval de persoon in kwestie onherkenbaar maken of de beelden in zijn geheel verwijderen. Dit geldt natuurlijk niet voor beelden waarop criminele activiteiten zichtbaar zijn.
Bewaartermijn van de camerabeelden
De laatste belangrijke regel die we graag willen toelichten is de bewaartermijn van camerabeelden. Je mag de beelden namelijk niet langer bewaren dan absoluut noodzakelijk is. Hiervoor wordt een algemene bewaartermijn van maximaal vier weken gehanteerd. Heeft er zich een incident voorgedaan en kunnen de camerabeelden gebruikt worden als bewijsmateriaal? Dan vormen deze specifieke beelden uiteraard een uitzondering op de regel. Dit klinkt misschien tijdsintensief, maar de meeste moderne beveiligingscamera’s (waaronder die van ISEEYOU) werken met een systeem dat de camerabeelden automatisch wist wanneer ze de maximale bewaartermijn hebben bereikt.
Wil je meer weten?
Neem dan contact met ons op.